+
Vestigingslocatie zoeken
nl
    Menu Vestigingslocatie zoeken

    Elzinga & van der Krieke

    “Circulaire en innovatieve oplossingen vind je gewoon om de hoek”

    Wie vandaag de dag boodschappen doet, hoeft allang niet meer te rekenen op een gratis plastic tasje. Plastic is slecht voor het milieu, dat weten we allemaal. Dus je moet ‘t maar durven, uitgerekend kunststof kiezen als belangrijkste grondstof voor je onderneming. Maar aan moed geen gebrek bij Wietse Elzinga, Dennis Mous, Arjen van der Krieke en Ruurd Harthoorn. Sterker nog, voor de eigenaren van Elzinga & Van der Krieke is verduurzaming juist het ultieme doel. Mét plastic in plaats van zonder. Daarmee kunnen we de mannen uit Drachten rustig pioniers noemen die de weg plaveien voor talloze andere ondernemers.

    “Circulariteit is noodzaak geworden”

    “Spuitgieten? Wat is dat?” Geen zorgen, u bent niet de enige die de term niet kent. Toch is dat best bijzonder. Want bijna alles dat plastic bevat, wordt geproduceerd met deze techniek, waarbij granulaat wordt gesmolten, in een matrijs wordt gespoten en volgens door koeling weer stolt. En er wórdt nogal eens plastic gebruikt. “Speelgoed, meubels, telefoonhoesjes, auto-onderdelen, bijna alles om ons heen bevat kunststof”, vertelt Ruurd Harthoorn. “Probeer dat allemaal maar eens te vervangen. Liever onderzoeken we hoe we kunststof op zo’n duurzaam mogelijke manier kunnen (her)gebruiken.” Circulariteit, dat is volgens de mannen de oplossing én de missie; “Het is zelfs noodzakelijk geworden om onze wereld te behouden.”

    Een proeffabriekje in de garage

    Die behoefte om beter op onze wereld te passen, dreef Wietse Elzinga en Arjen van der Krieke er zo’n vier jaar geleden toe zelf op onderzoek uit te gaan. Bovendien voelden beide mannen, die destijds bij Philips werkten, dat ze hun ei niet helemaal kwijt konden. Ze tikten een tweedehands spuitgietmachine op de kop en besloten in de garage een beetje ‘aan te rommelen’. “Eigenlijk was het een soort van proeffabriekje”, legt Harthoorn uit, “een plek waar ze hun ideeën konden testen.” Succesvolle ideeën, bleek niet veel later, toen Elzinga en Van der Krieke hun baan bij Philips opzegden en zich volledig op het ondernemerschap stortten. De garage werd verruild voor een grotere ‘fabriek’ en Harthoorn en Dennis Mous werden als mede-eigenaren toegevoegd aan het team. “Je weet tenslotte met z’n vieren meer dan met zijn tweeën”, vertelt Harthoorn. “Bovendien hebben we elk onze eigen rol en kwaliteiten. En juist dankzij die verschillende expertises, kunnen we onze klanten een compleet pakket bieden.”

    Alles onder één dak

    Hoe compleet dat pakket is? “Completer kan haast niet”, lacht Harthoorn. “De meeste spuitgieterijen besteden een deel van het productieproces uit, maar wij doen alles in eigen huis.” Dat begint meestal met een vraag van de klant – “Soms een paar woorden op een bierviltje, soms een volledig uitgewerkt plan.” Vervolgens onderzoekt het engineerteam van Elzinga & Van der Krieke of een idee technisch haalbaar en welke materialen geschikt zijn.” Als het even kan, is dat gerecycled materiaal. Die schreeuw om gerecyclede materialen wordt steeds groter. Máár het moet ook bedacht en gemaakt worden. “Dat kunnen we niet alleen, daarvoor moeten we samenwerken”, legt Harthoorn uit. Want er zijn zoveel reststromen; er is zoveel afval. Waar gaat dat heen? Wat kunnen we daarmee? “Een mooi voorbeeld is het project met het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics. Zij hengelden allemaal afvalplastic uit de grachten van Leeuwarden. Dit afval hebben wij vervolgens weer gebruikt om duurzame knijpers van te maken.”

    Liever lokaal

    Het liefst werkt Elzinga & Van der Krieke samen met bedrijven ‘uit de buurt’. “Want waarom zouden we elkaar niet helpen? Dan bereiken we veel meer.” Meer dan eens is het voor Friese ondernemers lucratief om te kijken of een product dat voorheen machinaal gemaakt werd, in een matrijs gegoten kan worden. “Bij een bepaalde afname kan het echt een goede investering zijn”, legt Harthoorn uit. “Goedkoper, maar ook minder vervuilend. Dat wat anders uit China gehaald werd, wordt immers nu een paar kilometer verderop gemaakt. Daarmee laat je een veel kleinere voetafdruk achter.” Minstens zo belangrijk zijn de nauwe contacten met de opleidingsinstituten uit de buurt: “dat contact vormt tenslotte de basis voor het aantrekken van goede, nieuwe mensen”, legt Harthoorn uit. “En die hebben we nodig om onze doelen voor de toekomst waar te maken.”

    Klaar voor de toekomst

    Vanuit de nieuwe fabriek van Elzinga & Van der Krieke wordt hard gewerkt aan die toekomst. Een fabriek die we rustig een technisch hoogstandje kunnen noemen. “Over alles is nagedacht”, knikt Harthoorn. “We kozen voor duurzame materialen, de warmte van onze machinerie gebruiken we om het gebouw te verwarmen, we hebben zonnepanelen op het dak en MG Energy Systems heeft ons geholpen de ‘stroompieken’ uit het net te halen met Peakshaving.” Toch is de kans groot dat de mannen ook deze fabriek alweer ontgroeien. “We zien echt heel veel kansen op spuitgietgebied. Daar willen we op voorsorteren.” Vestigen in Friesland probeert de mannen hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen. “Jeroen, onze vaste adviseur, denkt echt met ons mee als het gaat om onze groeiplannen. Het is prettig te weten dat er iemand achter je staat; je ambities begrijpt.” De drie ‘eilanden’ die gemeente Smallingerland beschikbaar stelde, heeft Elzinga & Van der Krieke in ieder geval al gereserveerd.”

    “We hebben het goed in Friesland”

    En die extra ruimte zou zomaar eens hard nodig kunnen zijn. “Binnenkort komen de airco’s van onze klant Dutch Climate Systems op de markt, een duurzaam, milieuvriendelijk aircosysteem dat volledig bestaat uit gerecycled plastic. Een baanbrekende oplossing!”, vertelt Harthoorn. “Als dit systeem straks de wereld verovert, vraagt dit ook iets van ons. Dan moeten we makkelijk kunnen opschalen.” Waaien de techneuten van Elzinga & Van der Krieke dan ook uit over de wereld? Of zitten ze nog op hun vertrouwde stek in Friesland? “Ik hoop het laatste. We houden van de Friese mentaliteit. Je doet het hier met elkaar; samen de schouders eronder. En als het op deze manier niet lukt, dan proberen we het gewoon op een andere manier”, vertelt Harthoorn. “Dat heeft tot heel veel bedrijvigheid geleid. En wat ons betreft wordt dat alleen maar meer. Friesland is ook gewoon waar we vandaan komen. Ons thuis. We hebben het goed hier.”

    Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

    Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

     

     

    * Disclaimer: Op alle foto’s op deze pagina berust copyright. Ze zijn auteursrechtelijk beschermd. Wanneer men een foto wil overnemen op welke wijze dan ook, dient altijd contact te worden opgenomen met fotograaf Ewoud Rooks. De foto’s mogen in geen geval veranderd of aangepast worden.

    Relevante cases

    Alle cases

    Deel deze pagina:

    Friesland, kom verder!

    In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.