+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Elfsquad

“Ik zou een voorbeeld willen zijn voor andere ondernemers in Friesland”

Als zelfs Constantijn van Oranje-Nassau je bedrijf bejubeld, tja, dan móet je wel hard aan de weg timmeren. “Dat jullie niet alleen in jullie sector in Nederland, maar ook internationaal en misschien zelfs wereldwijd toonaangevend mogen worden”, zei onze prins en tevens start-up ambassadeur bij Techleap. En óf Elfsquad aan de weg timmerde. “Maar we hebben ook nog een hele weg te gaan”, vertelt Jan Brolsma. “De grootste van de wereld worden, dat is het doel”. Een droom die zomaar eens werkelijkheid zou kunnen worden.

De oplossing ligt in eigen handen

“De schoenen die je draagt, de auto waarin je rijdt, de wikkel om je pot chocoladepasta – alles kun je tegenwoordig online customizen. Maar waarom werkt dit niet voor business-to-business? Waarom is er nog geen software waarmee je, ik noem maar wat, trekkers samen kunt stellen?” Brolsma, die na zijn studie Operations en Supply Chain Management als zzp’er aan de slag ging bij verschillende maakbedrijven, liep hier voortdurend tegenaan. En hij was niet de enige. “Ik ging op zoek naar een oplossing, maar die kon ik niet vinden. Sterker nog, die bestond gewoon niet.” Dus zat er maar één ding op: “de oplossing zelf bedenken.”

Een gepersonaliseerde pizza

“Toegegeven, dat was nog een flinke uitdaging”. In een piepklein kantoortje in Drachten legde Brolsma het fundament van Elfsquad. Samen met Johannes Heesterman, die dag in dag uit in zijn eentje zat te programmeren. Ook in het weekend en op feestdagen. “Ik weet nog dat Johannes voorstelde soms even achter in een restaurantje zitten, daar waar iets meer mensen zijn. Het was immers wel erg stil op kantoor.” Maar voordat beide mannen met een bruikbaar, solide product op de proppen kwamen, verstreken er drie jaar van proberen, onderzoeken, fouten maken en hiervan leren. “Het ís tenslotte ingewikkelde materie”, vertelt Brolsma. “Kijk, als de enige belegkeuzes voor je pizza kaas en salami zijn, dan kun je drie pizza’s maken. Eén met kaas, één met salami en één met kaas en salami. Heb je tien ingrediënten, dan kun je al meer dan 1000 verschillende pizza’s bouwen. Stel je nu eens voor dat een bedrijf transportsystemen maakt. Dan praat je niet over duizenden, maar miljarden verschillende variaties. Het is onmogelijk, wacht, zelfs onmenselijk, om al die mogelijkheden foutloos te produceren en te verkopen.”

“Het liefst veroveren we de wereld vanuit Friesland”

Uiteindelijk lukte het Brolsma een software te ontwikkelen waarmee klanten en verkopers snel en makkelijk een product naar eigen behoefte kunnen samenstellen en produceren. “Kennis in logica gieten, dat is eigenlijk wat we doen.” Inmiddels groeit Elfsquad in sneltreinvaart. In 2020 verdubbelde het bedrijf en hoewel 2021 nog niet eens voorbij is, wist de start-up die verdubbeling ook dit jaar weer te pakken. De Friese grenzen is Elfsquad allang overgestoken. Een telefoontje naar investeerders in Silicon Valley? Bij Elfsquad kijken ze er niet meer van op. Je kunt haast zeggen dat de pioniers onze provincie langzaam ontgroeien. “Misschien biedt het Westen ons meer kansen, meer bedrijven waar we ons aan op kunnen trekken; meer groeimogelijkheden. Want als we niet blijven groeien, dan raken we onze talentvolle, ambitieuze mensen kwijt”, vertelt Brolsma. “Maar het liefst veroveren we de wereld vanuit Friesland. Dit is de plek waar het gros van de collega’s geboren en getogen is. Bovendien vinden we in het Noorden goede programmeurs, terwijl bedrijven in het Westen hun developers uit het buitenland moeten halen.”

Vestigen in Friesland steunt de start-up

“Het zou te gek zijn als Elfsquad een voorbeeld kan zijn voor andere ondernemers in het Noorden”, vertelt Brolsma. Vestigen in Friesland ondersteunt de start-up hier niet alleen bij, maar moedigt Brolsma en zijn team ook aan. “Hebben we iets nodig, dan kunnen we altijd bij Jeroen terecht. Dat is echt top.” Zijn vaste adviseur van Vestigen in Friesland belt Brolsma regelmatig om te vragen hoe de zaken ervoor staan en of Vestigen in Friesland nog iets kan betekenen voor het bedrijf uit Drachten. Onlangs hielp hij nog bij de zoektocht naar een grotere vestiging. “Toen we de deuren van ons nieuwe pand afgelopen jaar openden, was Jeroen daar natuurlijk ook bij”, vertelt Brolsma. “En hij had de burgemeester van gemeente Smallingerland meegenomen!”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.