+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Capital of Water Technology

Waar het water is, daar gebeurt het, daar wil je zijn

Wie aan Friesland denkt, denkt aan water. Het stroomt door de aderen van onze provincie en vormt al eeuwenlang het toneel van ons bestaan. Voortdurend balanceren we op een flinterdunne lijn tussen de dreiging van het water en de kansen die het water biedt. Vandaag de dag worden in Friesland baanbrekende oplossingen bedacht voor de wereldwijde waterproblematiek. De ambitie is groot: Capital of Water Technology worden. En onze provincie is al een heel eind op weg! Wij maken u graag wegwijs in het Friese, technische waterlandschap.

Veel beekjes maken een groot water

“Wat nou als we de dreiging van het water als kans kunnen zien?” Precies díe vraag dreef Friezen ertoe verder te gaan dan enkel balanceren. Méér te doen met water. Er niet alleen tegen te vechten of ervan te genieten op een stralende zomerdag, maar het ook daadwerkelijk te ‘gebruiken’. Water gebruiken als bron voor energie- en grondstofwinning bijvoorbeeld, afvalwater zuiveren of waardevolle voedingsstoffen winnen uit proceswater. In Friesland gebeurt het. Hier wordt het hoofd geboden aan de meest ingewikkelde vraagstukken omtrent water. Om die ontwikkelingen en innovaties te zien, reizen mensen vanuit de hele wereld naar de WaterCampus in Leeuwarden, hét knooppunt van de watertechnologiesector, met eigen kantoor- en onderzoeksfaciliteiten. Hier komen (inter)nationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om innovatie, onderwijs en ondernemerschap te stimuleren.

Samenwerken om te innoveren

Een belangrijk onderdeel van de WaterCampus is Wetsus, het kenniscentrum dat vanuit hun iconische ‘schip’ de samenwerking tussen ondernemers en universiteiten op gang brengt en ondersteunt. Ondernemers uit de meest uiteenlopende sectoren kunnen bij Wetsus aankloppen met ideeën en onderzoeksvragen. Denk aan het hergebruiken van proceswater of de afvoer van afvalwater. Wetsus koppelt hier vervolgens een geschikt onderzoeksteam aan. Juist deze samenwerking is zo cruciaal voor doorbraakinnovaties in de watertechnologiesector. In de hele provincie zijn verschillende ‘demo sites’ opgetuigd waar onderzoeksteams hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen. De unit voor onderzoek naar zout water in Harlingen bijvoorbeeld of de installatie op de Afsluitdijk, waar onderzoek wordt gedaan naar het opwekken van ‘blauwe energie’ uit water. De Water Alliance, tevens onderdeel van de WaterCampus, helpt de opgedane kennis te vermarkten.

In het hart van het ecosysteem

Want kennis vergaren is één ding. Maar die kennis ook daadwerkelijk toepassen is een tweede. En laat dat precies de reden zijn waarom Friesland zo’n belangrijke, leidende rol vervult. Hier, in het centrum van de watertechnologie, komen innovaties tot leven. Met de jaren is een ecosysteem ontstaan waarin oplossingen van begin tot eind gefaciliteerd worden. En die oplossingen gaan inmiddels de hele wereld over. We zouden Friesland gerust de bron én de monding van alle technologische waterstromen kunnen noemen. Wie wil meeliften op die golven van innovatie, moet zijn waar het water is. In het hart van het ecosysteem, waar de lijnen kort en de kansen groot zijn. Samen met de WaterCampus begeleiden we ondernemers bij hun uitdagingen op het gebied van watertechnologie. Dat doen we onder meer door verbindingen te leggen met kennisinstellingen, bedrijven aan elkaar te koppelen, te helpen bij het vinden van een geschikte vestigingslocatie of een investering. Maar bovenal betekent het: ondernemers kennen. Hen begrijpen, behoeftes aanvoelen en hen steunen. In goede en minder goede tijden.

Over Vestigen in Friesland

Kom hier meer te weten over Vestigen in Friesland. Wilt u uw onderneming vestigen in de Capital of Watertechnology, dan kunt u rekenen op één aanspreekpunt voor al uw ondernemersvragen. Neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.