+
Vestigingslocatie zoeken
nl
  Menu Vestigingslocatie zoeken

  Krikke

  “Wij worden juist groot door dicht bij onszelf te blijven”

  “Ik heb altijd gezegd dat ik Krikke honderd jaar wil zien worden.” Een droom die zomaar eens uit zou kunnen komen. Want de totaalleverancier van food en non-foodartikelen heeft inmiddels 71 jaar op de teller staan en timmert nog steeds hard aan de weg. Ver uit de schaduw van grote, nationale groothandels. “Want wat zij doen, kunnen wij ook”, vertelt eigenaar Ivo Krikke. “Maar dan een stuk persoonlijker en specialistischer. Hier kennen we elkaar écht.”

  In de garage van grootvader Gerrit

  Alle succesvolle verhalen beginnen klein. Het liefst in een garage in de achtertuin, waar creativiteit ongestoord kan stromen, ongedwongen ‘aangerommeld’ kan worden en een idee langzaam handen en voeten krijgt. Zo begon ook Ivo Krikke’s grootvader die destijds in Leeuwarden woonde. “Hij startte een soort van tussenhandeltje”, vertelt Ivo. “Bij de ene slager kocht hij vleesproducten in waar een overschot van was en die verkocht hij aan een slager die dat product liever uitbesteedde. Iedere slager heeft tenslotte zo zijn voorkeur.” Na verloop van tijd kwamen daar verschillende grossiertjes en producenten bij en nam de bedrijvigheid toe. “Met één medewerker. Dat waren nog eens tijden”, grinnikt Krikke. Toen Gerrit door rugklachten een stapje terug moest doen, besloot zijn zoon Henk, Krikke’s vader, vervroegd uit militaire dienst te komen en in de zaak te stappen.

  Opgroeien in de zaak

  Vader Henk verhuisde het bedrijf naar een voormalig KI-station in Wirdum. “Waar ooit de koeien klaarstonden, daar woonden en werkten we.” De ultieme speelplek van kleine Ivo, “maar ik moest als jongetje ook al meehelpen.” Spulletjes inpakken, de boel opruimen, schoonmaken en later in de productie. Of het vervelend was? “Vooral heel leuk”, vertelt Krikke. “Het was best bijzonder om daadwerkelijk in en bij het bedrijf te wonen. Een eer, dat ook” Maar terwijl de ouders van zijn vrienden ‘s ochtends naar hun werk gingen en ‘s middags weer thuis kwamen, ging het bij familie Krikke altijd door. Oók in het weekend rinkelde de telefoon. “Ach, ik wist natuurlijk ook niet beter. Werk was ons leven. Dat probeer ik nu wel anders te doen.”

  Vader en zoon werken zij aan zij

  In 2006 stapte Krikke in het bedrijf van zijn vader, dat inmiddels huisvestte in een nieuw pand in Grou. Voor die tijd werkte Krikke in verschillende commerciële functies bij KPN. “Mijn ouders hebben me altijd vrijgelaten in wat ik wilde worden en heb er bewust voor gekozen ervaring op te doen in andere branches.” Maar het bedrijf kriebelde altijd en toen Krikke’s rugzak vol zat met kennis, informatie en ervaring, besloot hij dat het tijd was weer ‘huiswaarts’ te keren. Een hele tijd werkte hij zij aan zij met zijn vader. “Een bijzondere tijd. Je leert van elkaar, maar hebt ook je eigen visie; beide moesten we een generatiekloof overbruggen.” In 2012, toen Henk Krikke 65 werd, nam zijn zoon het bedrijf over.

  “Klanten kunnen altijd rekenen op maatwerk”

  Inmiddels is Krikke een begrip in het Noorden. Ga je in Friesland uit eten, dan is de kans groot dat je een biefstukje van Krikke op je bord krijgt. “We leveren verschillende culinaire (streek)producten en delicatessen, maar in vlees ligt onze oorsprong. Daar hebben we ons echt in gespecialiseerd.” Het bedrijf in Grou heeft zelfs een eigen ambachtelijke horecaslagerij geopend, Het Vleesatelier. “Wij importeren en maken authentieke, specialistische producten van hoge kwaliteit”, legt Krikke uit. “Dat specialistische, dat maakt ons echt uniek. Net zoals onze aanpak. Klanten – veelal horecaondernemers – kunnen altijd rekenen op verse, mooie producten afgestemd op hun behoefte. Wij bieden echt maatwerk.” Tegenwoordig is de scheiding tussen werk en privé duidelijker, maar het blijft soms een dingetje als je zoveel hart voor de zaak hebt. Nog steeds rinkelt de telefoon op zondag wel eens. “En tja, óók dan rijdt er gerust nog eens een busje uit om een bestelling te leveren.”

  “Vestigen in Friesland is echt vooruitstrevend”

  Inmiddels werken er ruim dertig mensen bij Krikke. En het bedrijf blijft groeien. “Onze grootste missie en uitdaging is om die groei zo organisch mogelijk te houden”, legt Krikke uit. “Groter en sterker worden, zonder onze kernwaarden uit het oog te verliezen – juist groeien door persoonlijk en servicegericht te blijven en maatwerk en kwaliteit te leveren. Daarmee onderscheiden we ons van de rest. Groot worden, door bij onszelf te blijven.” Vestigen in Friesland ondersteunt het bedrijf waar mogelijk. “Van mogelijke uitbreidingen en de zoektocht naar personeel tot vraagstukken rondom duurzaamheid, ik kan met onze vaste aanspreekpunten alles bespreken. Daarin zie ik echt dat Vestigen in Friesland vooruitstrevend is. Dat je tijdens een ongepland belletje op dinsdagochtend je gedachten de vrije loop kunt gaan en samen kunt sparren, dat is geweldig.”

  Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

  Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

  Relevante cases

  Alle cases

  Deel deze pagina:

  Friesland, kom verder!

  In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.