+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Hydraloop

“Wij kunnen écht het verschil maken in de wereld”

Lunchen met onze koning en koningin, een rol in een Netflix-documentaire, wereldwijd duizenden aanvragen en een prijzenkast die uitpuilt. Onderneemster Sabine Stuiver moet zichzelf af en toe nog even knijpen. “Hier droomden we een paar jaar geleden van, toen we de Hydraloop letterlijk in onze eigen garage ontwikkelden.” Inmiddels veroveren de slimme waterrecyclingsystemen de hele wereld. “Dit wordt een standaard item in ieder huis. Let maar op!”

Goed voor je portemonnee, goed voor de aarde

Wie aan extreme droogte denkt, denkt al snel aan Afrika, het Midden-Oosten of Zuid-Amerika misschien. Maar hoewel Nederland afgelopen jaar flink last had van overstromingen, kampen we ook hier steeds vaker met een watertekort. Een interessante, maar bovenal verontrustende ontwikkeling, vonden Sabine Stuiver en Arthur Valkieser. Een uitdaging die schreeuwt om verandering en innovatie. “Eigenlijk is het toch belachelijk dat we ons toilet doorspoelen met drinkwater? Of dat het water van de wasmachine maar één keer wordt gebruikt?” Stuiver en Valkieser besloten in actie te komen. Ze ontwikkelden een systeem waarmee licht verontreinigd water van douche, bad of airconditioning wordt opgevangen, gereinigd en gedesinfecteerd. Een proces waar geen chemicaliën bij komen kijken. “Zo bespaar je niet alleen 45% drinkwater en afvalwater in je huis, maar je verbruikt ook minder energie én je verkleint je CO2-voetafdruk!”

“Vestigen in Friesland heeft ons enorm geholpen”

In hun zoektocht naar mogelijkheden om de markt te betreden, vond Hydraloop de WaterCampus in Leeuwarden. “Door het grote water-ecosysteem in Friesland en de kansen die Wetsus en de Water Alliance bieden, wisten we meteen: hier moeten we zijn.” Stuiver en Valkieser verruilden hun garage in Muiderberg voor een kantoor op de campus, in het Business Center Johannes de Doper. En in 2018 draaide Hydraloop de eerste pilot in woonwijk Blitsaerd in Leeuwarden. “Evelien, onze adviseur van Vestigen in Friesland heeft ons flink gesteund om dit allemaal te bewerkstelligen”, vertelt Stuiver. “Ze hielp ons niet alleen bij het vinden van onze plek in Leeuwarden, maar bracht ons ook in contact met interessante partijen én met burgemeester Buma. Bovendien investeerde Vestigen in Friesland als launching customer in onze pilot in Blitsaerd.”

Hydraloop: Best of the Best

Een investering die zich snel terugbetaalde. In de twee jaar die daarop volgden, won het innovatieve systeem verschillende internationale prijzen. De grote doorbraak kwam in 2020, toen Hydraloop naar Las Vegas afreisde voor de Consumer Electronics Show, de grootste technologiebeurs ter wereld. Daar gingen Stuiver en Valkieser er met vier prijzen vandoor, met als kers op de taart de hoofdprijs Best of the Best. Daarmee lieten ze Samsung, Sony en duizenden andere bedrijven achter zich. Plots ging een kiekje van Stuiver en Valkieser met een Hydraloop naast de Johannes de Doperkerk de hele wereld over met bijschriften als ‘tech-trend to watch out for’. “Dat we al die prijzen in de wacht sleepten! Ik kan het soms nog steeds niet geloven.”

Koelkast, wasmachine, Hydraloop

Maar stilstaan bij hun overwinningen, daar hadden Stuiver en Valkieser geen tijd voor. “Door de prijzen werd Hydraloop in één keer de wereld in gekatapulteerd. Er kwamen zoveel aanvragen binnen, het was een gekkenhuis.” Van Canada tot Johannesburg, de Hydraloop vindt inmiddels zijn weg in talloze woonhuizen, hotelssportclubs en nieuwbouwprojecten. “Het mooie is: consumenten en bedrijven kunnen overal ter wereld een Hydraloop-oplossing krijgen”, zegt Stuiver. “Ons internationale partnernetwerk is in een jaar gegroeid naar boven de honderd. We hebben nu zelfs kantoren in de VS en het Midden-Oosten.” De potentiële markt is zo gigantisch, dat het voor Hydraloop onmogelijk is deze helemaal zelf te bedienen. “Dus concurrentie? Kom maar op! Zolang wij maar marktleider blijven, de Tesla onder de waterrecyclers”, grapt Stuiver. “Ons doel voor de komende jaren is ervoor te zorgen dat onze systemen betaalbaar zijn voor iedereen en echte no-brainers worden. Dus koelkast, wasmachine, Hydraloop. De ambitie van Valkieser en Stuiver is in ieder geval duidelijk: “wij gaan het verschil maken in de wereld!”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Relevante cases

Alle cases

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.