+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Acquaint

Van startup naar scale-up: “Friesland biedt alle ruimte om door te groeien”

Twee keer per week fietst hij van Wommels naar zijn kantoor in Leeuwarden. Toch al snel vijfentwintig kilometer. Hoofd leeg, kop in de wind, ruimte om te denken. “Mijn moment om even bij te tanken”, vertelt Rudy Dijkstra. “Want als ondernemer ben je zomaar dag en nacht in touw.” Al helemaal als je de oprichter van Acquaint bent en een baanbrekende oplossing de wereld in slingert. “Impact maken, dat is onze missie.” En Acquaint is al een heel eind op weg!

“We zullen steeds vaker last krijgen van waterschaarste”

Wist u dat 25% van het drinkwater dat in Europa geproduceerd wordt, verloren gaat door slechte leidingen? Wereldwijd zelfs 60%? “Bizar”, vindt Rudy Dijkstra. “Al helemaal als je bedenkt dat we steeds vaker te maken zullen krijgen met waterschaarste. Sterker nog, dat is al aan de hand. Oók in Nederland.” Dijkstra besloot vijftien jaar geleden op zoek te gaan naar de oplossing. In de olie- en gasindustrie, waar Dijkstra de nodig ervaring had opgedaan, bestonden al speciale inspectietechnieken voor leidingen. Je zou zeggen: overnemen die boel en klaas is Kees. “Maar zo makkelijk was dat niet”, vertelt Dijkstra. “Het bleek niet mogelijk om die inspectietechniek te introduceren in een andere sector”, vertelt Dijkstra. En dat terwijl de behoefte naar zo’n inspectietechniek in de waterwereld alleen maar toenam. Dus restte Dijkstra één ding te doen: zelf de handen uit de mouwen te steken. Samen met een aantal drinkwaterbedrijven en waterschappen, ontwikkelde hij een pilot-tool die het begin vormde van het succesverhaal van Acquaint.

Een revolutionaire oplossing

“Onze missie is eigenlijk simpel: wereldwijd zorgen voor betrouwbare watervoorzieningen”, legt Dijkstra uit. Acquaint ontwikkelde een hulpmiddel, de zogenoemde PipeScanners, waarmee ze waterleidingen veiliger en betrouwbaarder maken. “Met deze scanners kunnen we innovatieve inspectiemethodes combineren met data science, zodat we leidingeigenaren en leidingbeheerders alle ‘insights’ bieden om het falen van leidingen te voorspellen en schade en waterverspilling te voorkomen.” Een oplossing die we gerust uniek mogen noemen – revolutionair zelfs. Defecte leidingen worden immers niet pas opgespoord als het kwaad al geschied is, maar er wordt preventief gecheckt wat de staat is van leidingen. Uniek! “Dat is het mooie: als je van de gebaande paden durft af te gaan en de vrijheid neemt om je ideeën helemaal zelf te ontplooien, dan kun je echt onderscheidend zijn.”

“Hier hangt onze toekomst vanaf”

In de afgelopen jaren hebben talloze opdrachtgevers in de watersector gebruik gemaakt van de inspectiediensten van Acquaint. Bovendien is het assortiment uitgebreid met verschillende technieken waarmee diverse leidingen van uiteenlopende materiaalsoorten geïnspecteerd kunnen worden. In 2018 ontgroeide het bedrijf hun vertrouwde stek in Wommels en streek neer in Leeuwarden, waar Acquaint nauw samenwerkt met Wetsus en de Water Alliance. Vestigen in Friesland ondersteunde Dijkstra hierbij door de nodige lijntjes uit te werpen. “De betrokkenheid van Vestigen in Friesland is geweldig. Onze adviseur denkt niet alleen mee, maar ‘doet’ ook echt mee. Die steun en de facilicteiten die ons in Leeuwarden geboden worden, helpen ons om te blijven innoveren en voorop lopen.” Als het aan Dijkstra ligt, begrijpen we in de toekomst precies waarom leidingen verouderen en falen en heeft iedere assetmanager inzicht in wanneer er ingegrepen moet worden. 0% waterverlies, daar gaan we heen. “Een gigantische opgave natuurlijk. Maar wel één waar onze toekomst en ons welzijn vanaf hangt.”

Het Acquaint Piipke

Wat Acquaint nodig heeft om op internationaal niveau een volwaardige speler te zijn? “Dat is makkelijk: goed personeel”, zegt Dijkstra. “Het is belangrijk om mensen te vinden die het verschil willen maken in de wereld; die echt een bijdrage leveren aan de groei van je bedrijf.” Maar laat het vinden van technici nou net de grootste uitdaging zijn voor veel ondernemers. “Toch slagen we er nog steeds in goede studenten en startende professionals naar ons toe te trekken”, vertelt Dijkstra. Daar zou de ‘fun-factor’ bij Acquaint zomaar eens een rol in kunnen spelen. Work hard, play hard, zo zou je de Acquaint-mentaliteit ook wel kunnen noemen. “Een van onze collega’s brouwt steengoede biertjes. Het leek ons wel wat een speciaal ‘Acquaint-biertje te ontwikkelen voor onze relaties. Zo is het Piipke (Fries voor pijp) ontstaan.” Maar dat is volgens Dijkstra niet het enige: “Friesland biedt kansen. In het Noorden wordt de maakindustrie steeds ‘slimmer’. En daarmee ook interessanter voor technische afstudeerders”, legt Dijkstra uit. “Als zij in Friesland aan de slag gaan, brengen ze enorm veel kennis en innovatieve ideeën mee. En dat belooft iets voor de toekomst.”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.