+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Innovatiecluster Drachten

“Wij concurreren niet, maar versterken elkaar”

Wie aan Friesland denkt, denkt ongetwijfeld aan de uitgestrekte landerijen, de koeien, de melkveehouderijen. Maar er is meer. Veel meer. “De grote CEO’s die we soms rondleiden, staan meestal met open mond te kijken”, vertelt Joost Krebbekx, programmanager bij Innovatiecluster Drachten. “Want wat hebben we in onze provincie veel mooie bedrijven. Hier leeft het, hier gebeurt het.” Sterker nog: dankzij die ‘Friese high-tech innovaties’ worden wereldwijd mensenlevens verbeterd; gered zelfs. Iets waar Innovatiecluster Drachten een grote rol in speelt.

“Laten we onze krachten bundelen”

“We begonnen met zes bedrijven, zo’n zeven jaar geleden”, vertelt Krebbekx. “Zes bedrijven die allemaal in dezelfde regio zaten, dezelfde vragen hadden en druk waren (we kunnen gerust stellen: worstelden) met het boeien en binden van talent. Waarom niet de krachten van deze ondernemingen bundelen?” Met de financiële hulp van Provincie Friesland werd Innovatiecluster Drachten geboren: een groep samenwerkende hightech bedrijven in Noord-Nederland die wereldwijd voorop lopen met technische innovaties in producten en oplossingen. Binnen het cluster wordt niet alleen kennis en ervaring gedeeld, maar ook hightech faciliteiten. Zo staan 3D industriële metaal- en kunststof printers of cobots in het Shared Facility Center van het cluster.

“Toevoegen in plaats van verdubbelen”

Inmiddels staat de teller op 23. En het cluster blijft groeien. “we hebben wel een wensenlijstje als een ondernemer zich wel aansluiten bij het cluster”, zegt Krebbekx. “Ten eerste moet een ondernemer natuurlijk iets doen op het gebied van high-tech systems – een machine, apparaat of robot ontwerpen, maken én ‘servicen’. Daarnaast moet een ondernemer internationaal georiënteerd zijn. Bovendien moet een bedrijf natuurlijk wel wíllen innoveren – ze moeten een relatie hebben met onze high-tech ‘Big 5’: robotics, 3D metal printing, remote sensoring en big data, visual intelligence en all renewable propulsion.” En minstens zo belangrijk: een ondernemer moet iets nieuws brengen. “Een competentie die we nog niet hebben. Toevoegen in plaats van verdubbelen”, legt Krebbekx uit.

Bedrijvigheid tussen vakbroeders

Want dát is nou net de kracht van Innovatiecluster Drachten: de uitwisseling van (nieuwe) kennis, ervaring en mechaniek. “Heb je iemand nodig die verstand heeft van, ik noem maar wat, laserlassen, dan staan er na één telefoontje zes mensen voor je klaar.” Deze bedrijvigheid tussen vakbroeders is óók interessant voor ondernemers buiten de provincie. “Vestigen in Friesland ondersteunt ons bij het aantrekken van deze ondernemers en de ontwikkeling van ons netwerk”, vertelt Krebbekx. “Heeft Vestigen in Friesland contact met een interessante hightech-onderneming, dan haken ze ons aan.” Zo ontstaat langzaam een ecosysteem in Noord-Nederland, vergelijkbaar met het ‘innovatie-ecosysteem’ Brainport in Eindhoven en Zuidoost-Brabant. Met gemeente Smallingerland als kloppend hart. “Wie dicht op het vuur wil zitten, komt naar onze regio. Want hier concurreren we niet, maar versterken we elkaar.”

De zoektocht naar hightech-collega’s

Dat geldt ook voor de zoektocht naar geschoold personeel – de grootste uitdaging van de HTSM-industrie. “Eén die we aangaan door gemeenschappelijk naar jobfairs te gaan, een grote vacaturebank te delen en intensief samen te werken met onderwijsinstellingen”, legt Krebbekx uit. Voor onderzoek en research, maar ook om stage- en werkervaring op te doen in een hoogwaardige technische omgeving. “We ontwikkelen bovendien nieuwe opleidingen om de trends uit de ‘Smart Industry’ ook in het onderwijs te integreren”, voegt Krebbekx toe. “Met deze acties zorgen we voor een goede toestroom van talent.”

“Vestigen in Friesland staat achter ons”

Dankzij die intensieve samenwerking met onder meer Rijksuniversiteit Groningen kunnen studenten werktuigbouwkunde sinds vorig jaar hun master Mechanical Engineering volgen in Groningen; het is zelfs mogelijk een deel van hun studie in Drachten te doen. “Niet in Twente of Delft, maar gewoon in het Noorden afstuderen als engineer. Dat is uniek!” Vestigen in Friesland ondersteunde het innovatiecluster bij de realisatie van masterstudie aan de RUG. “Het is goed om te weten dat Jeroen, onze adviseur bij Vestigen in Friesland achter ons staat; ruggensteun biedt”, vertelt Krebbekx. Dit is tenslotte het vakgebied van de toekomst.”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.